28. september 2022
Budget og takstblad for 2023
Den 26. september 2022 afholdte bestyrelsen for Viborg Varme a.m.b.a. ordinært bestyrelsesmøde. På mødet godkendte bestyrelsen budget og takstblad for 2023. Viborg Varmes bestyrelse ser alvorligt på situationen med stigende varmepriser og håber på en normalisering af energipriserne. Samtidig pågår indsatsen for omstilling af varmeproduktionen til grønne og billigere alternativer.
Grundlag for varmeprisen
Reglerne for fastsættelse af varmeprisen følger af varmeforsyningsloven. Her pålægges fjernvarmeselskaberne at udarbejde budget for det kommende budgetår ud fra forventningerne til varmesalget samt planlagte driftsopgaver og investeringer. Budgettet skal give et nul-resultat ud fra ”hvile i sig selv”-princippet.
Herudover baseres budgettet på markedspriser, som udtrykker, hvordan energipriserne forventes at udvikle sig. Historisk har energipriserne ligget på et forholdsvist stabilt niveau.
Med krigen i Ukraine og de deraf skabte ubalancer på energimarkedet i Europa, oplever vi voldsomme udsving i energipriserne på både dags- og ugebasis, og dermed også i prognoserne for priserne i 2023.
Det er derfor yderst usikkert om det fremlagte og godkendte budget kommer til at holde, og om varmepriserne bliver lavere eller højere, når vi blot ser 3 måneder frem.
Indregning af energipriserne i budgettet
Prisen på naturgas overraskede negativt i forhold til forventningerne for 2022. Det betyder, at Viborg Varme Produktion A/S, som producerer og leverer varmen til Viborg Varme a.m.b.a., har måtte købe naturgas til væsentlig højere priser end budgetteret. Det resulterer i et underskud på samlet kr. 158 millioner, som indregnes i varmeprisen for 2023.
Merudgiften resulterer i en såkaldt underdækning i Viborg Varme a.m.b.a., som indregnes i budgettet for 2023 og dermed taksterne for 2023 iht. gældende regler.
Herudover siger prognoserne for nuværende, at vi må påregne høje naturgaspriser i 2023. Som det tidligere er meldt ud, er Viborg Varme Produktion A/S i fuld gang med at erstatte den nuværende fjernvarmeproduktion baseret på naturgas til vedvarende energikilder. I 2023 idriftsættes to store luft/vand varmepumper, som kommer til at producere omkring 40 % af fjernvarmen til Viborg. Herudover idriftsættes en el-kedel til udnyttelse af el-priserne, når de er særligt lave. De tre anlæg betyder, at Viborg Varme Produktion A/S slipper for at købe så meget naturgas og selvom el-priserne også er steget, så det bliver det billigere grundet en højere effektivitet på varmepumperne i forhold til gaskedlerne.
Grundet de høje el-priser, som vi har oplevet i 2022 og som delvist forventes at fortsætte ind i 2023, forventer vi fortsat drift på kraftvarmeværket med henblik på at producere strøm, når det samtidig er den billigste måde at producere varme på. Indtjening på el-produktionen anvendes til at nedbringe varmeprisen. Enkelte dage har vi oplevet et overskud på op til kr. 1,2 mio., som anvendes til at nedbringe varmeprisen i Viborg.
Vi håber på, at energimarkedet normaliseres og at vi kommer tilbage til mere ”normale” tilstande, som er til at planlægge efter og som forbrugerne kan betale.
Investeringerne i 2023
Investeringerne i varmeforsyningen er betydelige. De nye varmeproduktionsanlæg etableres i Viborg Varme Produktion A/S og indregnes over tid i varmeproduktionsprisen.
Der er ligeledes betydelige investeringer i Viborg Varme a.m.b.a., hvor særligt naturgaskonvertering og etablering af transmissionsledninger til anvendelse af de nye varmeproduktionsenheder fylder meget.
Investeringerne forventes primært at blive finansieret gennem anlægslån fra Kommunekredit baseret på kommunegarantier fra Viborg Kommune, idet tilbud indhentes løbende med henblik på at opnå den billigste finansiering.
Varmeprisen for 2023
Varmeprisen stiger igen i 2023. I september 2021 annoncerede Viborg Varme a.m.b.a. budgettet for 2022. Men allerede i november 2021 kunne vi konstatere, at naturgasprisen steg så markant, at vi var nødsaget til at korrigere budgettet, så taksten steg med virkning pr. 1. marts 2022. Da underskuddet for 4. kvartal 2021 blev gjort op i forbindelse med regnskabsaflæggelsen i Viborg Varme Produktion A/S i foråret 2022, valgte Viborg Varme a.m.b.a. at indregne dette i 2. halvår 2022, så vi ikke skubber en regning foran os.
Når vi kigger på resten af året og ind i 2023, har vi valgt at indregne den forventede underdækning for 2022 fra starten af 2023, så omkostningerne fordeles over det samlede årsforbrug.
Samlet set betyder det, at varmeprisen pr. 1. januar 2023 lyder på kr. 1,98 inkl. moms pr. KWh. Det faste bidrag fastsættes til kr. 41,25 inkl. moms pr. kvadratmeter. For et gennemsnitligt parcelhus i Viborg på 140 kvadratmeter og med et årsforbrug på 14.000 KWh betyder det en samlet varmeregning på kr. 34.090 inkl. moms.
Acontobetalingen fordeles over 6 lige store rater i månederne januar, februar, april, juni, august og oktober.
Som nævnt er prisen i 2023 behæftet med stor usikkerhed, idet energipriserne svinger voldsomt. Såfremt priserne falder og finder et nyt leje, vil vi naturligvis sænke priserne så hurtigt som muligt.
Fremtidens fjernvarmeforsyning
Den fremtidige fjernvarmeforsyning i Viborg skal være grøn og konkurrencedygtig. Der arbejdes intensivt på en række fronter for at få tingene til at gå op i en højere enhed.
Det er forventningen, at vi snart kan kommunikere planer ud om udnyttelse af overskudsvarme fra Apple og betrygge nye såvel som eksisterende fjernvarmeforbrugere i Viborg om at fjernvarme også er fremtidens bedste, billigste og mest miljøvenlige opvarmning.