25. september 2023
Budget og takstblad for 2024
Den 18. september 2023 afholdte bestyrelsen for Viborg Varme a.m.b.a. ordinært bestyrelsesmøde. På mødet godkendte bestyrelsen budget og takstblad for 2024. Viborg Varmes bestyrelse glæder sig over fremdriften i de igangværende projekter, der skal sikre omstilling af varmen i Viborg fra fossile brændsler til vedvarende energi. Samtidig konstaterer bestyrelsen, at den alvorlige situation i Ukraine og den generelle udvikling i energipriserne fortsat påvirker prissætningen af varmen negativt.
Grundlag for varmeprisen
Reglerne for fastsættelse af varmeprisen følger af varmeforsyningsloven. Her pålægges fjernvarmeselskaberne at udarbejde budget for det kommende budgetår ud fra forventningerne til varmesalget samt planlagte driftsopgaver og investeringer. Budgettet skal give et nul-resultat ud fra ”hvile i sig selv”-princippet.
Herudover baseres budgettet på markedspriser, som udtrykker, hvordan energipriserne forventes at udvikle sig.
Historisk har energipriserne ligget på et forholdsvist stabilt niveau. Med krigen i Ukraine og de deraf skabte ubalancer på energimarkedet i Europa, har vi oplevet voldsomme udsving i energipriserne.
Udsvingene har været aftagende igennem 2023 og forventes at finde et mere stabilt niveau i 2024. Vi forventer dog fortsat strukturelt højere energipriser end for et par år siden. Samtidig forventer vi fortsatte udsving i el-priserne på dags- og ugeavis.
Indregning af underdækning fra 2023
Prisen på naturgas overraskede fortsat negativ i forhold til forventningerne for 2023. Samtidig betød nedbrud på kraftvarmeværket, at Viborg Varme Produktion A/S, som producerer og leverer varmen til Viborg Varme a.m.b.a., ikke fik solgt den budgetterede mængde strøm, som ville have været anvendt til at nedbringe varmeprisen. Det resulterer i et underskud på samlet kr. 32 millioner, som indregnes i varmeprisen for 2024.
Investeringerne i 2024
I sommeren 2023 blev den første af to store luft/vand varmepumper idriftsat. Den anden idriftsættes i 1. kvartal 2024. Tilsammen vil de to varmepumper til at producere omkring 40 % af fjernvarmen til Viborg.
I 4. kvartal 2023 idriftsættes en stor el-kedel i den eksisterende kraftvarmebygning. El-kedlen skal udnytte el-priserne, når de er særligt lave. De tre anlæg betyder samtidig, at Viborg Varme Produktion slipper for at købe så meget naturgas.
Investeringerne i varmeforsyningen vil i de kommende år være betydelige. De nye varmeproduktionsanlæg etableres i Viborg Varme Produktion og indregnes over tid i varmeproduktionsprisen. Det næste større anlægsprojekt er varmepumpen på Søværket ved Nørresø som etableres og idriftsættes i 2024.
Der er ligeledes betydelige investeringer i Viborg Varme, hvor særligt naturgaskonvertering fortsat vil fylde meget en del år frem, ligesom tilslutning af de nye produktionsanlæg kræver omlægning og nyetablering af transmissionsledninger.
Investeringerne forventes at blive finansieret gennem anlægslån fra Kommunekredit baseret på kommunegarantier fra Viborg Kommune, idet tilbud indhentes løbende med henblik på at opnå den billigste finansiering.
Varmeprisen for 2024
Varmeprisen falder heldigvis i 2024. 2023 bød på historisk høje varmepriser i Viborg og prisnedsættelsen på ca. 5 procent skal derfor selvfølgelig ses i det perspektiv. Viborg Varme er fuldt ud bevidst om, at varmepriserne fortsat er høje ind i 2024.
Vores prognosemodeller beregner en indtægt på det såkaldte nedreguleringsmarked på el-siden i 2024 svarende til ca. kr. 1.200 inkl. moms for standardhuset . Indtægten er dog så usikker, at Viborg Varme har valgt ikke at indregne værdien i varmeprisen fra 1. januar 2024. Såfremt værdien skabes i løbet af 1. halvår, vil varmeprisen blive nedsat tilsvarende fra 1. juli 2024.
Samlet set betyder det, at varmeprisen pr. 1. januar 2024 lyder på kr. 1,09 inkl. moms pr. KWh. Det faste bidrag fastsættes til kr. 31,25 inkl. moms pr. kvadratmeter. For et gennemsnitligt parcelhus i Viborg på 140 kvadratmeter og med et årsforbrug på 14.000 KWh betyder det en samlet varmeregning på kr. 20.265 inkl. moms. Se flere forbrugseksempler på www.viborgvarme.dk
Acontobetalingen fordeles over 6 lige store rater i månederne januar, februar, april, juni, august og oktober.
Fremtidens fjernvarmeforsyning
Den fremtidige fjernvarmeforsyning i Viborg skal være grøn og konkurrencedygtig. Der arbejdes intensivt på en række fronter for at få tingene til at gå op i en højere enhed.
I budgetmaterialet indgår den reviderede langsigtede investeringsplan for fjernvarmeforsyningen i Viborg samt en fremskrivning af den forventede udvikling i varmeprisen. Som det fremgår, forventer Viborg Varme, at varmeprisen vil være faldende i takt med at omstillingen af fjernvarmen baseret på grøn energi gennemføres og at der samtidigt i Europa opføres tilstrækkeligt med vedvarende el-produktion med deraf faldende priser.
Viborg Varmes løbende indsats kombineret med de planlagte planer og budgetter skal meget gerne betrygge nye såvel som eksisterende fjernvarmeforbrugere i Viborg om at fjernvarme også er fremtidens bedste, billigste og mest miljøvenlige opvarmning.
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Ja, varmeprisen falder ca. 5 procent.
Årsopgørelsen udarbejdes i januar 2024, når forbrugsdata er indhentet og behandlet. Årsopgørelsen afregnes med februar-raten. Acontoraterne dannes i forlængelse af dannelsen af årsopgørelsen og kan findes på E-forsyning ved udgangen af januar.
Varmeprisen har aldrig været fastsat ud fra den højeste naturgaspris. Havde varmeprisen været det, havde det kostet omkring kr. 80.000 om året at varme et normalt parcelhus op i 2023. Samtidig har Viborg Varme ikke indregnet de løbende merudgifter, så snart de dukkede op. Derfor har der været en vis forsinkelse mellem de voldsomme energiprisstigninger og hvornår de har slået igennem i varmeprisen. I 2024 har vi fortsat kr. 32 mio. med som skulle have været opkrævet i 2023.
Den første varmepumpe på Industrivej er i drift og kører iht. forventningerne. Den planlagte el-kedel idriftsættes i løbet af oktober. Varmepumpen på Randersvej forventes i drift i 1. kvartal 2024. Varmepumpen ved Søværket ved Nørresø forventes i drift ved udgangen af 2024.
Forbrugerne kan følge de løbende nyheder som lægges ud på viborgvarme.dk samt se de løbende referater fra bestyrelsesmøderne ligeledes på hjemmesiden. Viborg Stifts Folkeblad følger ligeledes fjernvarmen tæt og skriver løbende om emnerne.