12. oktober 2021
Fremtidens fjernvarme er grøn
Den fremtidige fjernforsyning i Viborg skal være grøn og konkurrencedygtig. Derfor planlægger vi på sigt at udfase det naturgasfyrede kraftvarmeværk og erstatte det med el-drevne varmepumper, som udnytter varmen i luft, grundvand og overskudsvarme. Vi begynder allerede nu at konvertere forbrugere med naturgas til forbrugere med fjernvarme flere steder i Viborg.
Bestyrelsen for Viborg Varme a.m.b.a. har i august 2021 besluttet hvilke områder i Viborg, der i dag er forsynet med naturgas, vi med fordel kan gøre til områder forsynet med fjernvarme fra 2022 og frem.
Det hele er en del af en større grøn omstilling, som blandt andet udspringer af Folketingets klimaaftale fra 2020, der peger frem mod 2030.
Det sorte valg skal være dyrere
I klimaaftalen fremgår det, at danskernes varme skal være grøn. Det betyder, at det sorte valg skal være dyrere og det grønne billigere. Olie- og gasfyr skal udfases og udskiftes med grønne alternativer.
Klimaaftalen indeholder en række tilskudsordninger for at fremme løsninger både hos den enkelte forbruger og kollektive løsninger som fjernvarme.
Viborg Varme ønsker at bidrage til den grønne omstilling og har analyseret på mulighederne for at gøre nuværende områder med naturgas til områder med fjernvarme.
Som beregninger ser ud lige nu, kan vi finde en god balance, hvor naturgaskunderne har fordele ved at skifte til fjernvarme, uden det økonomisk går ud over de nuværende forbrugere hos Viborg Varme.
Vi køber vores fjernvarme hos vores datterselskab Viborg Varme Produktion A/S. Produktionen her er i dag baseret på naturgas, men vi er i gang med at installere store varmepumper og allerede fra 2023 kommer næsten 40 procent af energien fra vedvarende energikilder i stedet for naturgas. Allerede i 2025 forventer vi at tallet er 80 procent.
Krav om høj tilslutning
Fjernvarme er en kollektiv løsning, hvor mange i et område skal være med. Kun ved at være mange med, er fjernvarme i et område rentabelt og til glæde for alle.
Viborg Varme har i 2021 afdækket interessen for fjernvarme i de mange områder i Viborg, der i dag er forsynet med naturgas. Forbrugerne har som en del af processen kunnet tilkendegive deres interesse for at skifte fra gas til fjernvarme, og det er der rigtig mange, der har gjort.
Direktør for Viborg Varme, Morten Abildgaard, fortæller om stor interesse for en lang række borgermøder, som Viborg Varme har holdt i første halvår af 2021.
– Der har været en solid interesse og en stor spørgelyst. Vi er positivt overrasket over både interessen og tilbagemeldingerne. Der er mange hundrede, som har udtrykt en positiv interesse. Nok kun en 10-15 husstande, som har tilkendegivet, at de er decideret imod, siger Morten Abildgaard.
Stor interesse
Viborg Varme har udvalgt 25 områder med kollektiv naturgas i Viborg by og opland. Oplandet tæller Hald Ege, Birgittelyst, Bruunshåb og Tapdrup.
Vi konstaterer en stor interesse i en række områder i Viborg by samt Hald Ege.
I de områder har tilkendegivelsen været tilstrækkelig stor i hele eller dele af områderne til, at bestyrelsen har igangsat udarbejdelse af detaljerede projektforslag. Hvis projektforslagene viser at der er god økonomi i projektet for både forbrugerne, selskabet og samfundet, indstiller vi til Viborg Kommune at godkende projektforslagene sidst på året.
Der er også stor interesse i Tapdrup og Bruunshåb, men ikke nok til at det kan betale sig at etablere en transmissionsledning fra Viborg by. Her arbejder vi derfor videre med at etablere lokale nærvarmeprojekter baseret på en central varmeenhed i lokalområdet, som forsyner de enkelte husstande gennem fjernvarmeledninger. Her afventer vi nærmere omkring økonomien i disse lokale projekter.
Næste skridt
De kommende måneder arbejder Viborg Varme med hjælp fra det rådgivende ingeniørfirma COWI på at konkretisere projekterne. Når Viborg Kommune herefter har behandlet projektforslagene, hvilket forventeligt sker først i 2022, vil Viborg Varme igen kontakte forbrugerne i naturgasområderne med henblik på at indgå bindende tilslutningsaftaler.
Når tilslutningsaftalerne er i hus, vil Viborg Varme i dialog med de enkelte områder planlægge, hvornår selve konverteringen skal ske.
Der er ikke tilslutningspligt, når et område udlægges for fjernvarme, men det er fordel, at så mange som muligt kommer med, når vi etablerer hovedledningsnettet. For dem der skriver under på en tilslutningsaftale, vil Viborg Varme etablere en model, hvor Viborg Varme står for at skifte evt. dele, hvis gasfyret går i stykker inden fjernvarmenettet er etableret.
Klar til de første 1000 forbrugere
Ifølge formand for Viborg Varme, Kristian Brøns Nielsen, står den grønne dagsorden står øverst på listen over bestyrelsen opgaver.
– Vi har fuld fokus på at omstille fjernvarmeforsyningen i Viborg til at være grøn og konkurrencedygtig og vi vil gerne være med til at løfte det fælles ansvar. Det kræver dog, at folk vil være med, siger Kristian Brøns Nielsen og glæder sig over, at otte områder med omkring 1000 husstande i første omgang er udvalgt til konvertering.
– Vi arbejder videre med de øvrige områder, så man er ikke afskåret fra at få fjernvarme blot fordi man ikke er med i første runde. Jeg vil derfor opfordre til, at man taler med sine naboer, hvis man fortsat har stor interesse i fjernvarme som den fremtidige varmeforsyning. Kommer man retur og siger, at nu er opbakning der, så kigger vi naturligvis på tingene, siger Kristian Brøns Nielsen.
Der er alternativer, men…
Et andet alternativ til naturgas end fjernvarme er individuelle varmepumper, hvor prisen er fulgt med ned i takt med lempelser i el-afgifterne. Men der er også en hage ved de individuelle varmepumper.
Selve varmepumpen, der typisk trækker energien ud af luften uden for huset, skal stå eller hænge tæt på huset og den store kasse er sjældent pæn at kigge på. Samtidig viser flere og flere rapporter fra blandt andet fagbladet Ingeniøren, at de individuelle varmepumper efter nogle år støjer mere og mere til gene for naboerne.
Fjernvarmen har en række fordele overfor de individuelle løsninger. Det er nemt, det fungerer altid og det fylder ikke ret meget i husstanden. Og måske allervigtigst så har fjernvarmen potentialet til at blive den grønneste og mest energieffektive opvarmningsform og hvor varmen samtidig hentes udenfor byen, hvor produktionen ikke generer nogen.